Mijn Verhaal

Ik ben Reina, gelukkig getrouwd met Andy en moeder van 2 dochters, Loes en Kaat. Gedurende mijn hele loopbaan ben ik reeds met bloemen en planten bezig geweest. Mijn passie heb ik van mijn vader doorgekregen die me reeds van jongs af aan begeesterde met al zijn kennis over planten. De zorg voor de natuur en deel uitmaken van de natuur zit er dus van kleins af aan al in.

Toen ik een studiekeuze moest maken, wist ik dat ik iets wou doen in de buitenlucht, in de natuur. Ik heb toen de richting tuinarchitectuur gevolgd.Ik begon uiteindelijk te werken in een tuincentrum terwijl ik me ondertussen  bijschoolde tot florist en later ook herborist. Mijn job bestond eruit klanten planteninformatie te geven over de aanleg en onderhoud van hun tuin; daarnaast maakte ik ook boeketten en bloemstukken.  Dit heb ik een 15 tal jaar vol enthousiasme gedaan.

Het idee om een zelfpluk in klein fruit op te starten ontstond door een bezoek te brengen aan de zelfpluktuin Purfruit in Oeselgem. Het idee bleef in mijn hoofd hangen.

Daarna ontdekte ik de opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer in Gent. Een hele wereld ging voor mij open. Het gaf me een andere kijk op het leven.

Ik kreeg tijdens deze opleiding van 2,5 jaar de kans om stage te doen bij verschillende biologische bedrijven: ’t Uilenbos in Moerbeke (groenten), Rawijs in Lochristi (CSA groenten), Daniel van de Voorde in Afsnee (klein fruit) en als laatste bij Fleur Couleur (bloemen)in Landegem.

In de zomer van 2018 gingen we met Landwijzer op reis naar Dottenfelderhof (in Duitsland). Men teelt daar op een oppervlakte van 50 are met een assortiment van 140 soorten bloemen. Ik herinner me nog heel goed het moment dat we zelf een boeket mochten plukken. Wat een zalig gevoel: rustig tussen de bloemen wandelen en het plezier ervaren om zelf bloemen te mogen kiezen … Het zelf mogen plukken geeft een zoveel grotere meerwaarde. Het concept om zelf bloemen te telen heeft bij mij een diepe indruk nagelaten.

Dus de combinatie om een bloemenweide te combineren met de teelt van kleinfruit leek me ideaal. Buiten werken, het voelen met je handen in de aarde, de aanraking met de natuur… Het ecologisch evenwicht, een mooie natuur creëren, …

En waarom een zelfpluktuin … Ik vind het belangrijk dat  de mensen zien van waar het komt en hoe het groeit. Ook de beleving om zelf bloemen, bessen te mogen plukken op een mooie rustgevende plek …  is gewoon onbetaalbaar.